2020-09-18 12:26:14• hírek • Bede Emőke

Két újabb településről jelentettek ASP-gyanús eseteket

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) legfrissebb, pénteki tájékoztatása szerint megyénk területén 12 közigazgatási egységben van jelen az afrikai sertéspestisként ismert fertőzés, ám két településen újabb gyanús eseteket is regisztráltak.

Mint megtudtuk, egy vámfalui és egy érszodorói gazdaságból jelentettek megbetegedésre utaló tüneteket a gazdák. Az ASP-gyanús sertésektől mintát vettek, majd továbbították azokat a laboratóriumnak, a helyszíneken pedig megtették a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásához szükséges lépéseket.


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon, és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: